Aantal meldingen jeugdoverlast toegenomen

Foto: Ons Lelystad

Alle vormen van overlast veroorzaakt door jongeren wordt jeugdoverlast of jongerenoverlast genoemd. Gezien het feit dat er geen grens is van wanneer iemand geen jongere meer is, wordt meestal 25 jaar als grens aangehouden. De last wordt vaak in één adem genoemd met hang- en probleemjongeren.

Jeugdoverlast
Opvallend is dat vandaag meerdere plaatsen met de cijfers naar buiten komen over jeugdoverlast. Het begint met rondhangende jongeren, die herrie maken en troep achterlaten.

Volgens de gegevens vanuit Gouda, zouden er in de eerste zes maanden van dit jaar zo’n 71.000 meldingen zijn binnengekomen bij de politie. En dan rekent men met landelijke cijfers. Voor dezelfde periode in 2019 waren dat nog 40.000 meldingen.

Ook de site Binnenlands Bestuur heeft deze cijfers openbaar gemaakt. Hierbij wordt aangegeven dat het gaat om de meldingen over jeugd. En dan met name over de kleine incidenten. Denk hierbij aan het rond laten slingeren van afval, hangen in een park of herrie maken. De zwaardere delicten – vandalisme, geweldpleging en baldadigheid – zijn niet meegeteld.

Flevoland
Zo is er ook meer geklaagd in Flevoland. En dan wordt er met name gesproken over Lelystad, Dronten, Noordoostpolder, Urk. Dit komt uit de analyse van LocalFocus. Deze organisatie heeft de politiecijfers vergeleken met dezelfde periode van eerder.

Lelystad springt er dan behoorlijk uit – in negatieve zin – als er gesproken wordt over de overlast. De eerste zes maanden van dit jaar zijn er 387 meldingen bij de politie binnengekomen. Dit in tegenstelling tot 281 meldingen in dezelfde periode van vorig jaar.

Om de overlast tegen te gaan in Lelystad heeft burgemeester Baltus reeds eerder aangegeven dat er meer agenten, jeugdwerkers en boa’s ingezet gaan worden. Belangrijk is wel te noemen, dat het aantal toenam na het uitbreken van de pandemie.

(Bronnen: Indebuurt Gouda, Wikipedia, Binnenlands Bestuur, Omroep Flevoland)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen