Ziekenhuis sluit 2020 positief af

Foto: St Jansdal

Over het jaar 2020 heeft Ziekenhuis St Jansdal een positief resultaat kunnen boeken van 1.4 miljoen euro. Dit was precies het dubbele van 2019, toen het positief resultaat nog 0.7 miljoen euro was. Voor het ziekenhuis en haar personeel zijn de afgelopen jaren zeer bijzonder geweest. 

Het jaar 2019 werd gekenmerkt door de uitbreiding van de ziekenhuiszorg naar Flevoland. Daarentegen werd het jaar 2020 vooral gekenmerkt door de pandemie veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus (Corona of COVID-19). 

2020
Eén van de onderwerpen die meewerkte aan kostenverhoging is de stijging van de personeelskosten geweest, met ruim 18 miljoen. Hierbij horen de fte’s door de overname van de zorg in Flevoland. Tevens is er door de pandemie extra inzet geweest van het eigen personeel en van ingehuurde medewerkers. Het ziekenhuis geeft aan dat het gemiddelde aantal fte’s is gegroeid met zo’n 18 procent. 

De pandemie is voor een groot gedeelte van 2021 ‘gewoon’ doorgegaan. Sinds juni 2021 kan het ziekenhuis de COVID-19 zorg weer wat afschalen. De pandemie had een weerzijde voor de zorg. Er is nl minder reguliere zorg geleverd. Zo blijkt nu dat een paar duizend patiënten minder zijn behandeld dan in 2019. 

2021
De reguliere zorg voor 2021 en verder moet na juni weer opgepakt worden. De vraag is of dat dit binnen één jaar geregeld is. Het ziekenhuispersoneel heeft bijna anderhalf jaar keihard gewerkt en de vraag gaat komen, om dezelfde inzet te geven voor de komende tijd.

Het ziekenhuis heeft groei-ambities waarvoor maatwerk nodig is. 2021 is nog sprake van COVID-zorg, afschalen naar reguliere zorg met een inhaalslag.
De komende jaren staat de renovatie van het beddenhuis op de planning. Een belangrijk onderwerp is tevens hoe St Jansdal om zal gaan met het ‘gebouw’ Lelystad. 

(Bronnen: Omroep Flevoland, Ziekenhuis St Jansdal) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen