Teelt van cannabis op Oostervaart

Foto: D66 Leiden

Sinds juni is er op het industrieterrein Oostervaart een cannabisteler werkzaam. Deze teler verbouwt legaal wiet. Samen met negen andere cannabistelers is dit bedrijf uitgekozen om mee te werken aan een landelijk experiment. Het besluit is afkomstig van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Bedrijf
Deze maand is de cannabisteler begonnen met de voorbereidingen om zijn bedrijf te kunnen starten. De opzet van het experiment is dat er wiet wordt gekweekt en dat de wiet wordt verkocht. Dit zal gebeuren aan de 79 coffeeshops in 10 gemeenten. 

Begin van het jaar heeft de man zich gemeld bij het ministerie met de vraag om zijn bedrijf in Lelystad te kunnen vestigen. Na de vraag heeft de gemeente Lelystad een onderzoek gedaan naar de gevolgen van het vestigen van het bedrijf. Hierbij werd gekeken naar de veiligheid voor de omgeving en de gemeente. 

De punten die zijn bekeken zijn cameratoezicht en toegangscontrole. Lelystad heeft daarna een positief advies afgegeven aan het ministerie. Landelijk is besloten dat er een proef zou komen in tien gemeenten voor legale teelt van wiet. 

Oostervaart
Uit de gegevens die voorlopig bekend zijn, is nog niet bekend waar in de plattegrond van Oostervaart het bedrijf van de cannabisteler is ingekleurd. De kaart die te vinden, is waarschijnlijk van vele jaren terug. Het bestemmingsplan Oostervaart dat bekeken is, is er een van 2011. Ook hier staat dus nergens een cannabisteler ingekleurd. 

Wel van belang is dat er in het Bestemmingsplan Bedrijventerrein Oostervaart wordt gesproken over gasleidingen, tankstations met of zonder LPG. Een behoorlijk gevaarlijk goedje.  

In een artikel op de site van de gemeente uit 2019 wordt gesproken over de aanpak van hennepteelt. Hierbij wordt gewezen op de gevaren van de wietteelt. Bij deze teelt worden op grote schaal – volgens de gemeente Lelystad – pesticiden en zoutzuur gebruikt. Deze middelen kunnen zorgen voor ademhalingsproblemen en schade aan de luchtwegen.

Tevens zijn de sproei-installaties een broedplaats voor de bacterie Legionella. Besmetting met deze bacterie zou een dodelijke afloop kunnen hebben.

Benaming
Overigens wordt in het artikel hennep en wiet door elkaar gebruikt. Het verschil tussen wiet en hennep zit hem vooral in de toepassing. Hennep slaat meestal op de lange dunne planten. Deze worden gekweekt voor de lange en sterke vezels. De vezels kunnen o.a. gebruikt worden voor textiel, papier en verzorgingsproducten.

Wiet wordt meestal gekweekt vanwege de psychoactieve bloemen van de vrouwelijke exemplaren.

(Bronnen: Gemeente Lelystad, Omroep Flevoland, CNNBS)   

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen