Veel blad- en snoeiafval in het najaar? Zo levert u het in!

Foto:

Geplaatst: 10-10-2017

Inwoners met blad- en snoeiafval uit hun tuin kunnen dat op vier manieren kwijt:

Tuinafval levert compost op
  1. Gooi klein snoeiafval in de groene bak voor gft-afval. 
  2. Maak gebruik van de snoeiroute van HVC voor groot snoeiafval.
  3. Breng blad- en snoeiafval zelf weg naar het afvalbrengstation op de Zeeasterweg 40c.
  4. Gebruik het afval om zelf compost of een egelnestje te maken.

Toelichting

1. Gft-container

Klein snoeiafval kunt u kwijt in de groene container. Onder klein snoeiafval vallen uitgebloeide bloemen, gemaaid gras, onkruid, bladeren en klein geknipte takken. Van dit afval wordt groen gas en compost gemaakt. Zo zijn bijvoorbeeld 3 kruiwagens tuinafval goed voor 6 zakken compost. U biedt de gft-container aan op de inzameldag waarop HVC de container leegt. U vindt de inzameldagen op de online afvalkalender of in de afval-app van HVC. Deze app is beschikbaar voor iOS en Android en gratis te downloaden in de app stores.

2. Snoeiroute van HVC

U kunt groter blad- en snoeiafval laten ophalen door HVC. De eerste 2 m³ per jaar zijn gratis, daarna betaalt u € 25,- per m³. U maakt voor het ophalen een afspraak met HVC via de klantenservice van HVC. Bel met (gratis) telefoonnummer 0800 – 0700 of mail op [email protected]. De klantenservice is bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.

Hoe biedt u snoeiafval aan?

Als u uw snoeiafval laat ophalen door HVC, dan mogen de takken – die gebundeld moeten zijn – niet langer zijn dan 1,25 m en niet dikker dan 5 cm. U kunt maximaal 2 m3 aanbieden. Grof tuinafval, zoals takken (dikker dan 5 cm), stammen, stronken, wortels en kluiten, wordt niet bij u opgehaald. Dit kunt u zelf gratis afleveren bij het afvalbrengstation aan de Zeeasterweg 40c in Lelystad.

3. Zelf wegbrengen naar afvalbrengstation

(Grof) tuinafval zoals takken, stammen, stronken, wortels, graszoden, kunt u gratis brengen naar het afvalbrengstation aan de Zeeasterweg 40c. Bielzen, tuinhekken, tuinschuttingen en tuinmeubilair zijn geen tuinafval, maar horen bij het grof afval. Ook dit kunt afleveren op het afvalbrengstation.

Gratis aanhangwagen

Voor het wegbrengen van uw grof (tuin-)afval kunt u gratis een aanhangwagen lenen bij tankstation ’t Gilde of bij aanhangwagenbedrijf Van de Burgwal. Voor meer informatie en voorwaarden kunt u ook contact opnemen met tankstation ’t Gilde of aanhangwagenbedrijf Van de Burgwal.

4. Zelf compost maken

U kunt het blad- en snoeiafval ook gebruiken in uw tuin. Zo kunt u er een composthoop van maken om te gebruiken als bodemverbeteraar in het voorjaar. Of u legt een laagje bladafval onder bomen, struiken of heesters. Zo voedt u uw planten met humus en beschermt u ze ook tegen lage temperaturen. Een andere goede bestemming voor de bladeren is de aanleg van egelnestjes. Als u een hoopje bladeren en kleine takjes laat liggen, maken egels daar gebruik van om een nestje te maken.

Bron: Gemeente Lelystad