Machetes, vlindermessen en stiletto’s ingeleverd

Foto: Gemeente Lelystad

“Drop je knife en doe wat met je life” was de naam van de campagne voor jongeren om hun messen in te leveren. Het is bekend dat een mes op zak voor onveilige situaties kan zorgen. Daarnaast is het ook helemaal niet cool om met een wapen rond te lopen.

Steekwapens
In de week van 11 tot en met 17 oktober hebben de jongeren hun steekwapens in kunnen leveren. Anoniem en zonder straf. In zo’n 218 gemeenten in Nederland was dit mogelijk, ook in Lelystad. Tevens konden op een aantal plaatsen zelfs vuurwapens ingeleverd worden. En ook munitie en explosieven.

Hierbij lag de focus vooral op de jongeren die hun steek-, slag en stootwapens wilden inleveren. Landelijk zijn zo’n 3300 wapens ingeleverd. Te denken valt hierbij aan machetes, vlindermessen en stiletto’s. Maar ook werden er keukenmessen en zelfgemaakte steekwapens ingeleverd bij de politiebureau’s.

Bij de landelijke telling bleken er ruim 3000 wapens te zijn ingeleverd. Naast 200 andere steekwapens, bijna 500 vuurwapens en 600 overige wapens. Tevens is een hele grote hoeveelheid munitie ingeleverd.

Flevoland
In de provincie zijn 121 wapens ingeleverd. HIervan kwamen er 74 uit Almere en 47 voor Zeewolde en Lelystad samen. Volgens wijkagent Jeff uit Lelystad is het goed dat men van deze mogelijkheid gebruik heeft gemaakt.

Elk wapen dat ingeleverd is, is er één minder op straat. De wijkagent heeft gemeld dat er bij de wapens ondere andere messen zijn aangetroffen. Daarnaast ook zwaarden, vuurwapens, lucht- en gasdrukwapens, wapenstokken en een ploertendoder.

Een vuurwapen, munitie of explosieven konden niet anoniem ingeleverd worden. Men moest eerst een afspraak maken met de politie. In principe komt er geen vervolging, maar de politie zal wel een onderzoek doen. Men wil namelijk weten of het wapen gebruikt is bij een misdaad.

(Bronnen: 112 Lelystad, Omroep Flevoland, lelystad.nieuws.nl)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen