Bloemenveldjes langs het Bildt

Foto: Gemeente Lelystad

Een aantal buren aan Het Bildt in Lelystad heeft de bloemenveldjes voor een deel opnieuw ingezaaid. Ook zijn er weer bollen geplant en zijn er paadjes gemaaid. Wethouder Baaten kwam vanuit het project Mensen maken de Buurt langs en complimenteerde de bewoners voor het mooi houden van de buurt. “Weer een mooi initiatief waar we trots op kunnen zijn. Bewoners zorgen met elkaar voor een mooie buurt met deze bloemenveldjes. Hier kunnen alle buurtbewoners van genieten.”

Bewoners onderhouden zelf drie veldjes
Vorig jaar zijn enkele bewoners met een klein groepje buren begonnen. Na akkoord van de direct omwonenden en met geld van de gemeente vanuit “Mensen maken de Buurt” doen een paar buurtbewoners het onderhoud van drie veldjes. Ze wilden de veldjes biodiverser, insectenvriendelijk en vooral ook bloemrijker inrichten. Zo werden de veldjes ingezaaid met bloemen en werden er nestkastjes, eenden-korven, vleermuiskasten en insectenhotels geplaatst. Voor het zaaiklaar maken en inzaaien kregen ze hulp van de leerlingen van Aeres VMBO Lelystad (aan de overkant van het Havendiep).

Prachtige bloemenveldjes in de buurt
De bloemenveldjes hebben van de zomer prachtig gebloeid. Regelmatig stonden voorbijgangers stil om te genieten en foto’s te maken. Het krioelde van bijen, hommels, libellen, vlinders en andere insecten die afkwamen op koolzaad, herderstasje, peen, kruiskruid, madeliefjes, dovenetels, pinksterbloemen, ooievaarsbek, fluitenkruid, knoopkruid, vergeet-mij-nietjes en korenbloemen.

Uitgebloeide planten hebben een doel
Aan de veldjes is te zien dat de zomer voorbij is. Dat levert een wat rommelig beeld op. Maar die ‘rommel’ heeft een doel, daarom blijven de uitgebloeide planten grotendeels staan. Veel uitgebloeide planten bevatten vruchten met zaden die voor of na de winter weer kiemen en uitgroeien tot nieuwe planten. Sommige soorten zaden worden ook gegeten door dieren, zoals vogels. Ook beschermen de oude uitgebloeide planten de bodem, waardoor de kwaliteit van de bodem blijft beter. De planten vormen ook een beschutte en veilige plek voor het dierenleven.

Heeft u ook een leuk idee voor uw buurt?
Kijk dan op de website www.mensenmakendebuurt.nl  voor nog meer inspiratie. Stuur een mail naar [email protected]  of bel met de wijkconsulent van uw wijk via telefoonnummer 14-0320.

(Bron: Persbericht Gemeente Lelystad)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen