Geen drie jaar maar om de twee jaar borstonderzoek

Foto: Blik op Nieuws

Het borstonderzoek stond altijd gepland om de twee jaar voor de vrouwen in de doelgroep. Echter door een tekort aan gekwalificeerd personeel heeft  staatssecretaris Paul Blokhuis besloten om het onderzoek eens in de drie jaar te houden. Dit stuit op behoorlijk wat verzet in Nederland. Naast het feit dat er al een flinke achterstand was opgelopen door de pandemie.

Bevolkingsonderzoek borstkanker
Borstkanker komt het meest voor bij vrouwen van boven de 50. Op het moment dat een vrouw tussen de 50 en 75 jaar is, krijgt ze een uitnodiging om mee te doen met het bevolkingsonderzoek borstkanker.

Volgens het RIVM krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. Door de uitvoering van het bevolkingsonderzoek borstkanker kan eerder worden ontdekt of dat een vrouw borstkanker heeft. Zodoende is de kans op een succesvolle behandeling ook groter. Tevens een minder ingrijpende behandeling.

Om de drie jaar
Staatssecretaris Paul Blokhuis heeft aangegeven, dat het voorlopig niet meer mogelijk is om vrouwen elke twee jaar uit te nodigen voor het onderzoek. Daarom is de tijd aangepast van om de twee naar om de drie jaar.

En hier komt en is reeds weerstand tegen te vinden door heel Nederland. Zo is in Krimpen aan den IJssel al in juni een Motie vreemd Borstonderzoek ingediend door Stem van Krimpen. In de motie wordt het college opgeroepen bij de staatssecretaris – demissionair en toekomstig – deze maatregel in te trekken. Tevens moet alles gedaan worden om te realiseren dat de tweejaarstermijn zo consequent mogelijk wordt toegepast.

Hetzelfde was te bemerken bij Wens4U in Schagen, unaniem in de raad van Noordoostpolder en de gemeenteraad én het college van Achtkarspelen. En nu dus ook Lelystad.

Lelystad
In de raad van Lelystad is een voorstel van de InwonersPartij ingediend. Daarin staat dat de gemeente bij de staatssecretaris moet aandringen dat het een slecht plan is. Nu heeft Blokhuis wel erbij gezegd dat het tijdelijk is, maar het zou best tot 2028 kunnen duren.

Door de verandering zouden er zo’n kleine 60 vrouwen extra sterven aan borstkanker. De staatssecretaris moet waken voor de gezondheid van vrouwen – overigens voor iedereen – en zorgen voor een vroege ontdekking van de ziekte.

(Bronnen: RIVM, Radio Lelystad, Stem van Krimpen, Bevolkingsonderzoek Nederland, Noordkop Centraal, Noordoostpolder, Actief onLine)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen