Negatief zwemadvies voor ‘t Bovenwater

Foto: WUR

De Omgevingsdienst Flevoland en Gooi en Vechtstreek (OFGV) heeft een negatief zwemadvies uitgebracht voor ‘t Bovenwater. Dit komt omdat in het water blauwalg is gevonden. Blauwalg zijn bacteriën die eruit zien als een soort wier. Tevens vormen ze een soort olieachtige drijflaag op het water.

Blauwalg
Blauwalg – andere naam is Cyanobacterie – is microscopisch een klein organisme. Het komt voor over de hele wereld in zoet water. Op het moment dat er overmatige groei is van blauwalg, betekent dit dat de waterkwaliteit niet best is. Van dit slechte water is de natuur ook van afhankelijk.

Er zijn bepaalde soorten blauwalgen die giftig zijn. Het wordt daarom ook afgeraden om te zwemmen waar veel blauwalgen aanwezig zijn. De blauwalgen zorgen voor huidirritatie. Op het moment dat men blauwalgen binnenkrijgt, kan men maag- en darmklachten krijgen. Vooral kleine kinderen zijn kwetsbaar.

De meeste klachten zijn huid- en oogirritatie, diarree en braken. In eerste instantie was er al waarschuwing voor ‘t Bovenwater. Echter nu is de norm behoorlijk overschreden en is het advies om niet het water in te gaan

(Bronnen: Omgevingsdienst, Waterschap Zuiderzeeland, Rijkswaterstaat, Flevopost)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen