Werken aan de leefbaarheid

Lelystad Oost
Lelystad Oost
Foto: Welzijn Lelystad

Landelijk gaat men werken aan het project Interbestuurlijk Programma Leefbaarheid en Veiligheid. Op deze lijst van 16 stedelijke vernieuwingsgebieden staat ook Lelystad Oost genoemd met zo’n 31.000 inwoners. De gemeente Lelystad wil nu gaan werken aan de ontwikkeling van Lelystad Oost.

Leefbaarheid onder druk
In de 16 gebieden genoemd in het Programma staat de leefbaarheid onder druk. Lelystad Oost heeft de oudste wijken van Lelystad, zoals Boswijk, Zuiderzeewijk, Waterwijk en Atolwijk. 

Om te kunnen werken aan de leefbaarheid heeft Lelystad geld gevraagd van het Rijk. Maar vooruitlopend op het moment dat het budget toegekend wordt en overgedragen, gaat de gemeente zelf investeren in Lelystad Oost. Hiervoor moet een investeringsfonds opgericht worden.  

Leefbaarheid en Veiligheid
In 2020 had de gemeente Lelystad de vier wijken aangemeld als één van de zestien wijken die mee gaan doen aan het programma Leefbaarheid en Veiligheid.  

De vier wijken zijn aan vernieuwing toe, na zo’n 40 à 50 jaar. Maar opvallend is dat in deze wijken meer problemen voorkomen dan in nieuwere wijken. Hierbij valt dan te denken aan werkloosheid, armoede en achterstand in het onderwijs. Ook is er sprake van criminaliteit. Om de problemen op te kunnen oplossen, is een brede aanpak hard nodig. De gemeente gaat er van uit, dat dit een tijdspad kan krijgen van vijftien jaar.

Werkzaamheden
Gelezen de collegebesluiten wil de gemeente werken aan het opknappen, verbeteren en verduurzamen van de vier wijken van Lelystad Oost. Los van de plannen van het college, wordt de mogelijkheid geboden aan de inwoners om zelf ideeën aan te dragen. 

Voor de werkzaamheden wil de gemeente beginnen met 300.000 euro in het investeringsfonds te stoppen voor de werkzaamheden. 

(Bronnen: Omgevingsweb, Omroep Flevoland, Gemeente Lelystad, Wijk in zicht, WijkWijzer) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen