Eind van een turbulent jaar en op naar 2022

Foto: Lochems Nieuws

Aan het eind van een jaar wordt door vele belangrijke en minder bekende mensen teruggekeken wat het afgelopen jaar voor hen heeft gebracht. Het is hét moment om even stilstaan met wat er allemaal in de persoonlijke sfeer maar ook in de landelijke sfeer is gebeurd.

Corona
Natuurlijk was dit jaar wederom de pandemie – veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus – niet weg te denken uit ons dagelijkse leven. Als je het weer even dacht vergeten te zijn, werd men er weer aan herinnerd. Was het niet door de grafieken en uitleg van het RIVM – overigens mijn eerste ‘baas’, maar nog steeds moeilijk te volgen – dan was er wel weer een persconferentie. En natuurlijke alle maatregelen, waarbij ‘thuiswerken’ zowat het belangrijkste woord werd.
Had je in het voorjaar dan het eerste en wat weken later het tweede vaccin gehad – en ja, ik had natuurlijk AstraZeneca – dan kwam de minister met het lumineuze idee om een booster te gaan zetten. En toen begon het feest weer opnieuw en moest men een digitale afspraak gaan maken bij de GGD. En, zo heerlijk van het systeem, je kon zo maar een afspraak krijgen in the middle of knowhere. Maar ook dat hebben we weer gehaald en hij staat er ook al bij op de Corona app.
Het ‘mooiste’ van die hele pandemie waren eigenlijk de schoenen van minister Hugo de Jonge. Dat moet je hem toegeven. Waarschijnlijk zal zijn opvolger, mogelijk Ernst Kuipers, minder opvallende schoen dragen. Maar het is wel heel knap, dat men bij een volgend kabinet, van het dossier Corona net zo makkelijk kan overstappen op het dossier Woningnood. En dat zonder jarenlange opleidingen. Knap.

Grote grazers
Een volgend beeld wat boven komt drijven was het idee van deze of gene – met veel gevoel voor dieren – om het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen terug te brengen. Ging het laatst nog over 29 opdringerige Konikpaarden – de bezoekers hadden ze teveel geaaid ! –  en deze dieren moesten dus maar afgemaakt worden, ging het daarvoor nog over dieren die teveel waren. En dat was niet alleen bij de Oostvaardersplassen, maar ook op de Veluwe moest van alles afgemaakt worden.
Het is gewoon niet te bevatten dat men dieren af gaat schieten, die zogenaamd te opdringerig zouden zijn. Er zijn door de Partij van de Dieren nog vragen gesteld, met name over wat ‘opdringerig’ betekent en waarom deze 29 Konikpaarden geslacht moesten worden.
Zo zijn er ook een groot aantal edelherten afgemaakt, want ‘enig licht’ had besloten dat er maar 500 dieren in de Oostvaardersplassen aanwezig mochten zijn.

Afval in riool
Maar het meest opvallende was het geval van het riool in de wijk De Punter. Zaterdagmiddag 8 mei hebben bewoners in De Punter een penetrante geur geroken die uit het riool bleek te komen. In dat weekend hebben zo’n 500 bewoners het huis moeten verlaten. Tijdens het moment werden er zestien straten geëvacueerd. En ook hier was het RIVM die het onderzoek moest doen. Binnen enkele dagen kwam het instituut met de lijst van zo’n 90 stoffen die men had ontdekt in monsters uit het riool. Het OM heeft meteen het bruine goedje in beslag laten nemen, om te kijken wie hiervoor verantwoordelijk zou zijn geweest.
Ondertussen is het bijna 8 maanden verder en nog steeds is er niets naar buiten gekomen van wat het is geweest. Iedereen kon je bellen, schrijven, mailen of langsgaan, maar een antwoord kreeg men gewoon niet. Neen, daar is men in getraind en er zijn twee dingen gehoord: “We zijn nog in onderzoek en over lopende zaken wordt niets meegedeeld” en “Als we wat te melden hebben, dan kunt u het lezen in de FlevoPost”.
Een enkele persoon in de keten van mensen die zijn gecontacteerd, heeft laten vallen dat hij of zij wel iets vermoedt, maar zeker niets kon zeggen. Een keer is zelfs het woord ‘cocaïnewasserij’ gevallen, maar meer omdat daar duidelijk om gevraagd werd.

Natuurlijk zijn er nog meer zaken de revue gepasseerd, zoals het vuurwerkverbod, terwijl al weken lang elke dag vuurwerk te horen is en als je in de stad rondgaat, ziet men de reclame ‘Hier vuurwerk te koop’ en de stroomstoring bij het ziekenhuis St Jansdal. En dan hebben we het nog niet gehad over Code Rood bij de Jeugdzorg, een landelijke fractie die tig duizenden woningen – misschien wel een hele stad – in de Oostvaardersplassen kwijt wil, drie schepen met fosfine in het ruim, Lelystad-Oost.
In ieder geval zullen er de komende tijd weer genoeg zaken zijn om over te schrijven – al was het alleen maar over het nieuwe kabinet en de gemeenteraadsverkiezingen -. 

In ieder geval een rustige en veilige jaarwisseling.


(Bron: lelystad.nieuws.nl) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen