Het is toch een beetje vreemd

Foto: Dreamstime

Toch een beetje raar. Aan de ene kant wordt het speciale CBRN-e-team van Defensie opgeroepen voordat de politie weet dat er een wietplantage in een huis te vinden is. Aan de andere kant wordt een irritante geur in een wijk opgemerkt en komt het team niet. Het RIVM toont daarna 90 vreemde stoffen aan uit de testmonsters, genomen uit een deel van het riool.  

Als analist en ex Kwaliteit-, Arbo-en Milieufunctionaris ben je toch snel getriggerd door een lijst van 90 chemische stoffen gevonden in het riool. 

Eigenlijk zijn drie vragen van groot belang. 

  1. Hoeveel moet er gedumpt worden in het riool, dat, gezien de verdunning van het rioolwater, de stoffen toch nog te ruiken zijn? 
  2. Waar komt de rotzooi vandaan? Van een illegale wietplantage, illegale benzine opslagplaats of heeft men gewoon iets gedumpt om iets anders te verbergen? 
  3. Die lijst van 90 stoffen. Hoeveel van die 90 zitten er normaal in het riool? En hoe zit het met de hoogte van de verschillende stoffen?  

Eerst naar begin maart van dit jaar. In Gameren wordt een smerig goedje in het riool gevonden. De gemeente Zaltbommel liet weten dat een onbekende chemische stof in het riool is geloosd. Dit gebeurde in de Startstraat en de Nieuwstraat in Gameren. Later zou men zeggen dat het waarschijnlijk benzine of terpentine zou zijn. Het riool werd gereinigd om verontreiniging te voorkomen en om de irritante geur te bestrijden. 

Opvallend is dat ook hier ‘benzine’ werd gemeld, net als in Lelystad. In Gameren hebben onbekenden de stof in het riool gedumpt. Hoe zit in Lelystad? 

Het dumpen van afval komt vaker voor, vaak drugsafval. Zo werd in januari 2017 een waterzuiveringsinstallatie stilgelegd. In de buurt was zoveel drugsafval in het water gedumpt, dat de micro-organismen die hielpen bij de waterzuivering, stierven.
In 2018 komt een penetrante geur uit het riool in Woudenberg. Dit waren chemicaliën.
Januari 2019 was het raak in Nijmegen. De politie liet weten dat drugsafval via het riool was afgevoerd.
Begin dit jaar is op verschillende plaatsen in Loenen een flinke benzinelucht uit rioolputten gekomen. Alle vreemde geuren die de bewoners opmerkten wezen naar een benzinelucht. De stank was het heftigst bij de afvoerputten van het riool. De brandweer heeft 15.000 liter water door het rioolstelsel gepompt. Hiermee hoopte men de stankoverlast kwijt te raken.  

Opvallend hierbij is dat de brandweer of het riool heeft gereinigd of verschrikkelijk veel water door het riool heeft gespoten. Dat is in Lelystad niet gebeurd. Sterker nog, het OM heeft hier en daar beslag opgelegd (drijflaag riool). Tevens is het water naar de zuiveringsinstallatie gebracht, waarna men langzaam het vervuilde water ging verdunnen. Bijmengen werd gemeld.
Blijft de vraag staan waarom de techniek hier anders was. En waarom het OM zich ermee ging bemoeien.   

Gezien de stank, moet er toch nogal wat gedumpt zijn. Daar bij verdunning in het riool normaal gesproken niet zoveel te ruiken is. Dat was dus vraag 1, wat ons onmiddellijk bij vraag 2 brengt. En dat is waar komt zoveel rotzooi vandaan. Gezien het onderzoek nog loopt en de actie van het OM weten we nog niet echt veel. Wat wel bekend is, dat in de andere plaatsen geen melding is gevonden van het OM, die beslag op iets heeft gelegd. 

Tevens is op dit moment ook (nog) niet terug te vinden of het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu testmonsters heeft ontvangen van de verschillende plaatsen. Maar Lelystad heeft dus wel onderzoek laten doen en daar zijn meer dan 90 stoffen bij aangetoond.  

Er is een lijst van minimaal 90 stoffen en men spreekt van benzine en het licht ontvlambare propeen. Propeen ofwel propyleen heeft de gevarenaanduidingen H220 en H280. H220 geeft aan dat de stof een zeer licht ontvlambare stof is. H280 wil zeggen dat de stof een gas onder druk is en kan ontploffen bij verwarming. Tevens als men verder gaat lezen, is de stof ook slecht voor de gezondheid. Deze stof is specifiek genoemd omdat die behoorlijk aanwezig was.
Maar dat geldt ook voor – in mindere mate – stoffen als n-hexaan, cyclohexaan, benzeen, tolueen, isobutaan, 2-methylbutaan en zo nog wat stoffen. 

Kijk eens naar bijvoorbeeld n-hexaan. Dit is een kleurloze stof, die zelfs op kamertemperatuur ontvlambaar kan zijn. Het wordt gebruikt als oplosmiddel en is op lange termijn schadelijk voor de gezondheid. Ook cyclohexaan is een kleurloze vloeistof. De stof heeft een zachte zoete geur en lost niet op in water. Het wordt ook als oplosmiddel gebruikt.  

Zo kunnen natuurlijk alle 90 stoffen bekeken worden, echter men moet zich afvragen waar de rotzooi vandaan komt. Tevens of dit eenmalig gebeurt of vaker gaat gebeuren of eerder is gebeurd. Benieuwd naar wat er gaat gebeuren en wat het RIVM en het OM straks te melden hebben.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen