Het leven kan soms best verwarrend zijn

Foto: News Medical

Op deze Bevrijdingsdag 2021 moeten we eigenlijk constateren dat we nog steeds gevangen zitten. Gevangen door het SARS-CoV-2 virus ofwel de Corona-pandemie. En het leven is er niet echt gemakkelijker op geworden. Natuurlijk kunnen we thuis werken en persoonlijk vind ik dat een genot. Echter het lijkt er steeds meer op dat we met z’n allen Corona-moe aan het worden zijn. 

Corona-moe. Ja, de pandemie heeft ook nog allemaal nieuwe woorden opgeleverd. Maar om de woorden draait het niet, meer om de uitvoering van beleid. En daar onmiddellijk aan gekoppeld hoe we met dat beleid om gaan. 

Zoals bij elke inenting voorkomt, zijn er mensen die de prik weigeren. Zo is het ook heel normaal dat ditzelfde bij het Coronavirus gebeurt. Het gaat nl om principes. Persoonlijk heb ik me voor de griepprik ook nooit laten enten. Aan de ene kant is mij altijd voorgehouden dat als je de griep meegemaakt hebt, dat de antistoftiter hoger zal zijn dan als men een prik heeft gehad. Aan de andere kant loopt het griepvaccin altijd een jaar achter. Het vaccin wordt nl dit jaar gemaakt op de gegevens van het griepvirus wat vorig jaar rond zweefde in de wereld. Ondertussen kán er een mutatie zijn opgetreden en zál er een mutatie zijn opgetreden. De vraag is alleen hoe groot de mutant van dit jaar verschilt met het virus van vorig jaar. 

Ik kan me voorstellen dat er ook mensen zijn die hetzelfde gedacht hebben over het SARS-CoV-2 virus. Tenslotte zijn ze ver familie van elkaar, het griepvirus en Corona. Ik heb ook echt wel getwijfeld, maar heb tenslotte wel het vaccin genomen. Maar toen begon de ellende pas: ik heb AstraZeneca gekregen. En moet aan het eind van de maand weer. Ben benieuwd wat het nu gaat worden. 

Nu zijn er mensen die weigeren en dus is het ook normaal dat er huisartsen zijn die weigeren om een Coronavaccin toe te dienen. En de beweegredenen ligt gewoon bij die huisartsen. Ik kan me daar iets bij voorstellen. Maar nu valt natuurlijk half Nederland over zo’n huisarts heen. Waarom toch? De beste man komt in gewetensnood gezien de Eed van Hippocrates, er wordt zelfs een oplossing aangedragen, maar toch schreeuwt half Nederland moord en brand. Zeer verwarrend allemaal.

Maar het hele Corona-verhaal is verwarrend. Nu weer wel, dan weer niet versoepelingen. Het kabinet zegt dit, het OMT valt er over heen. Individuele adviseurs beginnen andere meningen naar buiten te brengen en ga zo maar verder.
Daarnaast de getallen die we voorgeschoteld krijgen, er is geen touw meer aan vast te knopen. En alsof het niet slechter kan, kan men op tv horen dat het aantal patiënten toeneemt, terwijl de geschreven media zegt dat er een afname te bespeuren was. Vervolgens hoort men dat de Coronacijfers in Flevoland omhoog schieten (melding 3 mei). Een dag daarvoor waren technische problemen te melden bij de site voor vaccinaties en coronatesten. 

Als ik in het OMT zou zitten, dan zou mijn advies zijn, 1. dat zolang de cijfers niet beduidend lager zijn (en dat is meer dan 25%), komt er geen versoepeling; 2. zorg voor een stabiele omgeving van de cijfers; 3. pas op met de versoepeling, zeker als er een splitsing ontstaat tussen gevaccineerden, die meer mogen, en anderen, (nog) niet-gevaccineerden; 4. wat doen we met het ruime assortiment aan beschermingsmaterialen (excellent purchase !) .

Ik ben bang dat we er voorlopig nog niet zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen